Hang de vlag maar uit want de bloembol van het jaar is bekend! Het zijn de dubbele tulpen die dit jaar deze titel mogen dragen. Deze bloembol heeft extra veel bloemblaadjes en geeft heerlijk geurende bloemen. En als kers op de taart bloeien dubbele tulpen niet alleen vroeg maar ook laat in het voorjaar.

Dubbele tulpen versus pioentulpen

Dubbele tulpen hebben geen 6 bloemblaadjes zoals normaal, maar veel meer. De bloemen zijn rond en super groot. Ze kunnen een diameter van wel 10 cm krijgen. Dubbele tulpen bestaan uit 2 groepen; de vroegbloeiende en laatbloeiende dubbele tulpen. Omdat late dubbele tulpen door al die grote bloemblaadjes de looks van pioenen hebben en ook nog eens net zo lekker ruiken als pioenen, wordt de late dubbele tulp ook pioentulp genoemd.
paarsbloem - kopie

Vroegbloeiende dubbele tulpen

Al in april showen vroegbloeiende dubbele tulpen hun verbluffende bloemen, en dat blijven ze doen tot in mei. Omdat de stelen van vroege dubbele tulpen kort en sterk zijn, knakken ze minder snel door bijvoorbeeld wind of regen. Ze sieren je tuin zonder dus zonder enige moeite.

roodbloem - kopie

Laatbloeiende dubbele tulpen

Laatbloeiende dubbele tulpen krijgen langere stelen en bloeien later in het voorjaar dan de vroegbloeiende dubbele tulpen. Vanaf mei zijn de bloemen volop te zien en te ruiken. Het is het meer dan waard om iets langer te moeten wachten op de bloemen van deze tulpen; ze geven namelijk nog grotere bloemen dan de vroegbloeiende dubbele tulpen. Met gemak groeien de bloemen tot een diameter van 10 centimeter, zeker als ze lekker in het zonnetje staan.

orangebloem - kopie

Tips

  • Heb je geen tuin? Dan kun je toch van beeldschone dubbele tulpen genieten. Ze doen het namelijk perfect in bloempotten en plantenbakken.
  • Dubbele tulpen openen hun bloemen wagenwijd wanneer de zon op hen schijnt. Als de zon weg is sluiten ze hun bloemen weer.
  • Wil je een prachtig bloementapijt in de tuin? Plant dubbele tulpen dan in groepen van minstens 10 bloembollen met een plantafstand van 7,5 cm. Als de zon schijnt en de bloemen wijd open staan, is geen stukje zwarte grond meer te zien tussen de weelderige bloemen.
  • Wist je dat de dubbele tulp in allerlei kleuren te koop is? Van wit tot paars en van gevlekt tot gestreept.

Dubbele tulpen plant je in het najaar van september tot en met december. Zorg er wel voor dat ze voor de eerste vorst in de grond zitten.

roodorangebloem - kopie